Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre ZOP

VPLIV OKOLJA

Oljka je rastlina sredozemskega podnebja za katero so značilne mile zime in topla, suha poletja.

Obalni pas severnega Jadrana je zemljepisno skrajna meja, kjer je oljko še mogoče gojiti. Pridobivanje ekstro deviškega oljčnega olja Slovenske Istre zajema površino treh obalnih občin: Koper, Izola in Piran. Zaradi severnega položaja naših pridelovalnih področij so nasadi na toplejših južnih in jugozahodnih legah.

 SLEDIMO TRADICIJI

 V Slovenski Istri plodove oljke uživajo že od antičnih časov. Ko so leta 177 pr.n.st. Rimljani zavzeli Istro, je bilo oljkarstvo v teh krajih uveljavljena kmetijska panoga, istersko oljčno olje pa visoko cenjeno.

Usodna hladna zima 1929 je prizadela večino oljčnih nasadov v Istri, kar je mnogo pridelovalcev prisililo k opuščanju gojenja oljk. Ocenjujejo, da je bilo pred usodno pozebo približno 300 tisoč dreves, leta 1955 pa le še 120 tisoč. Sortna sestava v prid istrski belici je posledica takratnega pomanjkanja sadilnega materiala in preceplanja starih lokalnih sort drobnica in črnica.

 Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre (EDOOSI) z zaščiteno označbo porekla je pridelano, predelano in stekleničeno na območju Slovenske Istre.

Notranji in zunanji kontrolerji stalno nadzarujejo zemljišča, razmerja oljčnih sort, pridelavo, postopek stiskanja plodov, hranjenje olja, kemične in senzorične značilnosti oljčnega olja. Pridobljen certifikat zagotavlja sledljivost in visoko kakovost oljčnega olja z zaščiteno označbo porekla.

Vlagatelj in nosilec označbe Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre z zaščiteno označbo porekla je Drustvo oljkarjev Slovenske Istre, ki je bilo ustanovljeno leta 1992.

Imetniki certifikata za integrirano ali ekološko pridelavo lahko označijo ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre z začiteno označbo porekla tako, da predelajo oljke po postopku in pravilih specifikacije zaščitenega izdelka:

  • Olje mora biti hladno predelano v odobreni oljarni na območju Slovenske Istre. Med predelavo temperatura ne sme preseči 27 °C.  Z izjemo vode uporaba dodatkov ni dovoljena.
  • Sortna sestava oljk: vsaj 80% morajo predstavljati sorte istrska belica, leccino, buga, črnica, maurino, frantoio in pendolino, v celotni količini mora biti istrska belica vsaj 30%. Za sorto istrska belica je značilna visoka vsebnost olja, v dobro oskrbovanih nasadih tudi obilna rodnost. V svoji optimalni zrelosti vsebuje veliko biofenolov (naravnih antioksidantov), ki olju dajejo svežino, boljšo obstojnost, pikanten in prijeten grenak okus.
  • Oljke je potrebno predelati v roku 48 ur od obiranja.
  • Certificirani proizvajalci ekstra deviškega oljčnega olja Slovenske Istre so še dolžni ravnati po načelih integrirane pridelave. Vse več oljkarjev v Slovenski Istri pa se odloča za ekološko pridelavo oljčnega olja, kar pomeni nadgradnjo kakovosti oljčnega olja ter pozitiven vpliv na okolje, človeka in koristne živali v oljčnikih.

EKOLOŠKO PRIDELANO OLJČNO OLJE pomeni nadgrajevanje kakovosti ekstra deviškega oljčnega olja. Ima vse elemente integrirane pridelave, razlikuje pa se v tem, da je uporaba zaščitnih sredstev še strožje omejena in nadzorovana. Za zatiranje bolezni in škodljivcev oljkarji uporabljajo naravne metode, saj ima vsak škodljiv organizem svojega naravnega sovražnika. Tako proti največji škodljivki, oljčni muhi, na zaveterno stran krošnje nastavljajo vabe z naravnimi pripravki. Uporabljajo le dovoljena biološka gnojila. Ekološko pridelavo nadzorujejo s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano imenovane organizacije za kontrolo in certificiranje.

 UPORABA EKSTRA DEVIŠKEGA OLJČNEGA OLJA SLOVENSKE ISTRE

Značilne sestavine mediteranske prehrane-veliko zelenjave, manj mesa in več rib, veliko testenin-povezuje ekstra deviško oljčno olje.

Stevilne raziskave so potrdile dejstvo, da je ekstra deviško oljčno olje priporočljivo uporabljati tudi za kuhanje, praženje in cvrtje. Dobro deviško olje je oljčni sok, vsebuje do 2% nemaščobnih snovi, včasih tudi nekaj vode, zato zacvči, ko ga segrejemo. To ne pomeni razpada olja, je le znak, da je olje dobro in deviško.

Uporabimo ga lahko pri pripravi menešter, ribjih juh, testenin, rižot, rib in morskih sadežev, pečeni ali kuhani zelenjavi; tako med kuho, kot pred zaužitjem. Jedi ponudimo in še vroče malo pokapamo z ekstra deviškim oljčnim oljem. Eksta deviško oljčno olje zaokroži okuse hladnih in začetnih predjedi ali preprostih prigrizkov. Ne sme manjkati ob mladem siru, obloženih in popečenih krukih, nepogrešljivo je kot sestavina solatnih prelivov. Med dišavnicami se najbolje ujema z baziliko, rožmarinom, česnom in peteršiljem.

 Eksta deviško oljčno olje Slovenske Istre kot rdeča nit povezuje raznovstna in enostavna živila v končno jed, ki združi prijetno z okusnim. Ne sme pa postati tista dodatna žlica maščobe, ki ob pretirano nezdravem obroku olajša morebitne težave.

 Eksta deviško oljčno olje je sestavljeno iz pretežno dela enkrat nenasičenih maščobnih kislin, ki pomagajo vdrževati zdravje srčno-žilnega sistema, v nasprotju z večkrat nenasičenimi kislinami, ki sestavljajo večino rafiniranih semenskih olj.

 Z uživanjem ekstra deviškega oljčnega olja vnašamo v organizem antioksidante naravnega izvora, ter tako preprečujemo čezmerno nastajanje oksidacijskih procesov v telesu.

 Eksta deviško oljčno olje blagodejno deluje na kožo in lasišče saj lase in kožo hrani, pomirja in deluje protivnetno.

Napišite komentar

Upoštevajte, da je treba komentarje pred objavo odobriti