Ekološki Brkinski sir

VPLIV OKOLJA

Brkini so razgibano flišno gričevje, ki obroblja kraški svet. Zaradi velikega naklona so na njih njive in travniki urejeni terasasto. Že od časov Marije Terezije Brkini slovijo po najboljših jabolkih in slivah, pregovorno pa na tem območju pridelajo tudi najboljši krompir. Ker so Brkini redko poseljeni, industrije in intenzivnega kmetijstva skoraj ni, zemlja in zrak pa stačista in neobremenjena, neokrjena.

 

EKOLOŠKO KMETOVANJE je način trajnostnega kmetovanja, ki temelji na ravnovesju v sistemu tla-rastline-živali-človek. Ekološki kmetijski pridelki in ekološka živila so pridelani in predelani brez uporabe lahkotoplih mineralnih gnojil, brez uporabe ionizirajočega sevanja, brez gensko spremenjenih organizmov. Uporabljene so naravne metode za zatiranje škodljivcev in plevela. Tla so živ eko-sistem; kar iz njih vzamemo, moramo tja vrniti. Tako zagotovimo kroženje hranil, varovanje okolja in živalim prilagojeno rejo.

EKOLOŠKI KMETIJSKI PRIDELEK ALI ŽIVILO (EVROPSKA ZAŠČITA)

Kmetijski pridelek oziroma živilo je mogoče označiti kot ekološkeka, če je zanj izdelam certifikat, ki dokazuje, da je bilo živilo pridelano brez uporabe gensko spremenjenih organizmov, ni bilo izpostavljeno ionizirajočemu sevanju, ne vsebuje ostankov pesticidov in gnojil, vsebuje najmanj 95% sestavin kmetijskega izvora iz ekoloških kmetijskih pridelkov.

EKOLOŠKA KMETIJA MAHNE

Ekološka kmetija Mahne stoji v vasi Tatre, na nadmorski višini 750 metrov. Mešanje vplivov celinskega in sredozemskega podnebja tu ustvarja posebno mikroklimo, ki deje pridelkom kmetije njihovo edinstvenost. Trava, na Kateri se pasejo krave, ni intenzivno gnojena, krma je naravna, pogojena le z dežjem in letnimi časi.

Kmetija Mahne je vključena v ekološko kmetijstvo od leta 2002. Sirarna deluje od leta 2005, celotna proizvodnja že od samega začetka deluje po ekoloških standardih. Člani družine Mahne dosledno izvajajo notranjo kontrolo vseh zahtevanih dejavnikov, zunanjo kontrolo pa večkrat letno izvaja Inštitut za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu iz Maribora.

Na kmetiji Mahne povprečno redijo 25 krav molznic in deset plemenskih telic za obnovo črede. Vse so sivo-rjave pasme, ki je znana kot zdrava in odporna; sivke so za Brkine dobra izbira, saj živali na paši veliko prehodijo. Krma ni podrejena intenzivni proizvodnji mleka, mlečnost krav je le 15 litrov dnevno. Krave se pasejo od maja do novembra, pozimi so v hlevu s prosto rejo (kar pomeni, da niso privezane) in izpusti na plano.

EKOLOŠKI BRKINSKI KRAVJI SIR

Na molzeno mleko zbirajo in vsak drugi dan predelajo v različne vrste sirov. Uporabljajo izključno surovo mleko, kar pomeni, da ni pasterizirano, ni homogenizirano (razbijanje maščob), niti posneto (odvzem maščob). Tak sir je polnega okusa in vsebuje koristne mlečnokislinske organizme, vitamine in minerale, ki bi jih s segrevanjem mleka uničili.

Vsi siri so opremljeni s certifikatom ekološke pridelave. To pomeni, da ob pripravi sir ani ionizirajočega sevanja, da v postopku predelave niso uporabljeni konvencionalni dodatki (stebilizatorji, konzervansi, barvila, itd.), da ne vsebuje gensko spremenjenih organizmov, ostankov pesticidov in gnojil. Gre za izdelke najboljše kakovosti in visoke prehranske vrednosti.

 

TRADICIONALNI BRKINSKI SIR je poltrdi sir rahlo kislega okusa s številnimi drobnimi luknjicami. Optimalni čas zorenja je 45 dni, z daljšim zorenjem postaja vse bolj močnega, pikantnega okusa. Tradicionalni zato, ker okus in videz spominjata na sire, kot so jih delali naše none in nonoti. Tradicionalni sir je primeren za različne narezke, kot samostojna jed, po daljšem zorenju pa je možno tudi ribati. Hranimo ga v hladilniku, do +12°C.

ŽLAHTNI BRKINSKI SIR je poltrdi sir blagega, skoraj sladkega okusa, ni toliko luknjičast, je nekoliko bolj čvrst, kompakten. Optimalen čas zorenja je 30 dni, z daljšim zorenjem ne postane pikanten. Ime je dobil po svojem prefinjenem blagem okusu, doseženim v kratkem času zorenja. Priporočamo ga v raznih narezkih, kot samostojna jed, primeren je tudi za paniranje ali kot dodatek pri pripravi drugih toplih jedi. Hranimo ga v hladilniku, do +12°C.

 

DOBER TEK

K siru se običajno poda belo vino, najbolje lokalno. Ker v Brkinih vinska trta ne uspeva, priporočamo bela vina slovenske Istre ali Krasa. Tudi Teran in refošk se z brkinskim sirom dobro ujemata, predvsem zaradi njegovega rahlo kislega okusa. Z mehkim sirom lahko postrežemo tudi sladka bela vina.

 

Napišite komentar

Upoštevajte, da je treba komentarje pred objavo odobriti