Kmetija Večko

t: 05 / 769 51 62 | g: 031 629 881 (David Večko)

Kmetija Večko je v vasi Selo, ki leži na visokem obrobju  Krasa, ki mu »matični« Kraševci rečejo tudi »Švica«. Verjetno zaradi višine, snega pozimi in pridnih ljudi. Pravilno pa se temu predelu reče Vrhe, nahajajo pa se med Krasom in Vipavsko dolino, kjer vas preseneti prelep razgled na Tržaški zaliv.

Glavni dejavnosti Kmetije Večko sta prašičereja in vinogradništvo. Prašiče redijo že dobrih 25 let, pretežno z namenom vzreje in nadaljnje prodaje živih živali. Ostro podnebje in tržne razmere so jih prepričale, da so vzrejo dopolnili z obratom za predelavo mesa in sušilnico.

Kmetijo vodijo mama Večko in sinova David in Matej, sestro pa so »oddali« v sosednjo vas. Očeta žal nimajo več, a jim je njegovo izročilo v veliko pomoč.

V vinogradih imajo približno 5000 trsov. Ker na tej višini teran ne uspeva več najbolje, prevladujejo malvazija, pinela, rebula, ki so značilne trte za flišnata vipavska tla. Od rdečih pa merlot in cabernet sauvignon.

Najpomembnejši proizvodi Kmetije Večko so: domač pršut s kostjo, sušena panceta, zašink, sušena prata, suha salama, suhe klobase. Izdelki so zorjeni brez dimljenja, na ostrem kraškem zraku. Vsi mesni izdelki so pripravljeni brez dodatkov za zorjenje in daljšo obstojnost, le sol, poper in česen.