Štajersko-prekmursko bučno olje- kulinarični recepti

Štajersko prekmursko bučno olje je kulinarična posebnost tudi zaradi svojih posebnih organoleptičnih lastnosti.

Vonj:

Specifičen, značilen, intenziven in odličen vonj bučnega olja (po kakovostni surovini, brez tujih vonjev).

Barva:

Olje ima značilno barvo (zeleno rjavo, temno zeleno rjavo, zeleno rdečo ali zeleno rjavo rdečo).

Bistrost:

Bučno olje je popolnoma bistro, brez usedline.

Aroma:

Ima značilno, specifično, odlično in intenzivno aromo po praženih semenih.

Občutek v ustih:

Bučno olje ima gladek, optimalen občutek v ustih.

 

RECEPTI

 

Bučna juha z bučnim oljem

  • 400 g buč
  • 1 čebula
  • 1 nastrgan korenček
  • 2 žlici moke
  • sončnično in bučno olje
  • 1 l goveje juhe
  • sol, poper, mleta kumina
  • 1 dcl sladke smetane
  • 3 žlice kisle smetane

 Čebulo prepražite na sončničnem olju, dodajte nastrgan korenček in na kocke narezano bučo, pražite in dodajte moko. Večkrat premešajte, zalijte z govejo juho in začinite s soljo, poprom in kumino. Kuhajte toliko časa, da buča postane popolnoma mehka. Na koncu juho spasirajte s paličnim mešalnikom. Okus zaokrožite s sladko in kislo smetano. Juho postrezite z nekaj kapljicami bučnega olja. Za juho lahko uporabite katerekoli jedilne buče.

 

 

Jajca pečena na bučnem olju

  • jajca
  • bučno olje
  • sol
  • poper

 Jajca pripravite tako, kot jih imate najraje, namesto belega olja za pečenje uporabite bučno olje.

 

Esih flajš-govegina v solati

  • ½ kg kuhane govedine
  • 1 čebula
  • 2 -3 jajca (po želji)
  • bučno olje
  • kis
  • sol, poper, drobnjak

Kuhano govedino narežite na kocke, dodajte na tanko narezano čebulo in po želji tudi narezana jajca. Solite in poprate po okusu. Solato prelijte z bučnim oljem ter dodajte kis. Premešajte in po vrhu potresite drobnjak. Solato ponudite skupaj s črnim kruhom.

 

 

Skutin namaz z bučnim oljem

  • 3 žlice bučnega olja
  • 250 g skute
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • sol, poper

Skuto zdrobite z vilicami, dodajte kislo smetano, sesekljan česen in na drobno narezano čebulo. Solite in poprajte po okusu ter premešajte. Na koncu dodajte še bučno olje in dobro premešajte.

 

 

 Bučna rulada z mletimi bučnicami

  • 6 jajc
  • 6 žlic sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
  • 1 limonin sladkor
  • 100 g mletih bučnic
  • kisla smetana

Ločite rumenjake od beljakov. V rumenjake vmešajte sladkor, vanilin sladkor in limonin sladkor. Dobro premešajte in počasi dodajte mlete bučnice. Na koncu masi dodajte še sneg iz stepenih beljakov. Vse skupaj vlijte v pekač na pekovski papir, pecite 10 minut na 180 °C. Ko je biskvit pečen, ga premažete s kislo smetano, zvijte v rulado in postavite za nekaj časa v hladilnik.

 

 

Domača krompirjeva solata

  • 300 g krompirja
  • 3 redkvice
  • nekaj bučnih semen
  • 1 srednje velika čebula
  • sol
  • bučno olje

Krompir skuhajte, olupite in narežite na kolobarje. Redkvico in čebulo narežite na tanke rezine ter dodajte h krompirju. Solato poljubno solite, prelijte z bučnim oljem in dobro premešajte.  Na koncu potresite z bučnimi semeni.

 

Beli sir z bučnim oljem

  • 650 g belega sira ali skute
  • 1 čebula
  • bučno olje
  • sol

Beli sir ali skuto narežite na kocke, dodajte narezano čebulo. Po okusu solite in prelijte z bučnim oljem.

 

Paradižnikova solata z bučnim oljem

  • 5 večjih paradižnikov
  • 1 srednje velika čebula
  • jabolčni kis
  • bučno olje
  • sol

Paradižnike operite in narežite na rezine. Čebulo olupite in narežite na kolobarje. Narezane rezine paradižnika in čebule zmešajte v solatni skledi ter dodajte sol, jabolčni kis in domače bučno olje. Solato postrezite z ajdovim kruhom.

 

Kislo zelje z bučnim oljem

  • 0,5 kg kislega zelja
  • bučno olje
  • sol
  • poper

Kislo zelje potresite s soljo in poprom ter dodajte domače bučno olje. Jed ponudite s črnim kruhom.

 

 

Napišite komentar

Upoštevajte, da je treba komentarje pred objavo odobriti