Siri

Mleko je čudežna hrana, ki so jo zradi njegove prehranske vrednosti cenili že v davnih časih. Danes vemo, da mleko sestavljajo ravno pravšnja razmerja med sladkorji, beljakovinami in maščobami.

Ni znano, kdaj sta se srečala Naključje in Genialnost in iz mleka naredila sir, ki ohranja prehranske vrednosti mleka, po uporabnosti in priljubljenosti pa prekaša svojega prednika – mleko, saj ga lahko brez težav prenašamo v prostoru in predvsem v času.

Za izdelavo dobrega sira ni recepta, čeprav so surovine preproste. Ne zadostuje obrtniška spretnost, potreben je občutek, ki meji na umetnost. Izdelava sira je čudovit primer, kako pomembne so lahko malenkosti.

Sir z geografskim poreklom je tesno povezan z območjem, katerega ime nosi. Geografsko okolje vključuje prirojene naravne in čoveške dejavnike, kot so podnebje, kakovost tal, lokalno znanje in izkušnje.

Nanoški sir

Nanoški sir so nekoč izdelovali iz ovčjega mleka. Po drugi svetovni vojni so se črede ovc močno razredčile, tako je upadla tudi proizvodnja sira. S proizvodnjo Nanoškega sira iz kravjega mleka je leta 1986 ponovno začela Mlekarna Vipava.

Podnebje in prevladujoča kraška tla Nanoške planote se odražata tudi v kakovosti paše in pridelavi krme. Mleko se odlikuje z veliko vsebnostjo beta karotena ter mineralov, še zlasti kalcija.

Nanoški sir izdelujejo po klasičnem postopku zorenja v kolutih težkih od 8 do 10 kg.

Proizvajalec:
Mlekarna Vipava 1894, Vipava

Tolminc

Prvi zapisi o Tolmincu segajo v 13.stoletje, ko je sir kmetu pomenil ne le hrano, pač pa tudi plačilno sredstvo. S sirom so celo plačevali dajatve zemljiški gospodi.

Danes se sir Tolminc izdeluje na kmetijah in v vaških sirarnah na celotnem območju Zgornjega Posočja, ki predstavlja tudi območje njegove geografske zaščite.

Osnovna surovina za proizvodnjo je polnomastno surovo kravje mleko. Vonj in okus Tolminca sta blaga, sladkasta in spominjata na orehova jedrca. Najboljši je po dveh mesecih zorenja.

Proizvajalec:
Mlekarna Planika, Kobarid

Kozji sir - srednje zorjen

Kozji sir se običajno proizvaja ob koncu molznega obdobja, ime srednje zorjen pa pomeni, da je zrel po približno 2-3 mesecih.

Koze in ovce so glede mlečnosti sezonske narave. Mladiče običajno skotijo ob koncu zime, pred začetkom pašne sezone.

Kozji sir se izdeluje iz surovega kozjega mleka, in uporabo doma pripravljenih cepiv. Testo sira je najprej belo in čvrsto, sčasoma pa porumeni in postane krhko, a ne lomljivo, kar je znak primerne zrelosti. Po okusu je to močan, strasten sir, eden tistih, ki ga ljubimo ali sovražimo.. Čutimo vonj »po kozjem«, je okusen, pikanten, včasih tudi rahlo in prijetno grenkast.

Proizvajalec:
- Kmetija Štemberger, Vrbica, Ilirska Bistrica
- Kmetija Žerjal, Tomaj

Kraški ovčji sir

Ovčarstvo ima na Krasu večstoletno tradicijo. Edina pasma na tem območju je bila istrska pramenka »istrjanka«.

Po drugi svetovni voji se je obseg ovčarstva bistveno zmanjšal. Šele po letu 1980 je ovčereja na Krasu ponovno zaživela. Ker se ovčji sir že po tradiciji odlično prodaja, je postala njegova najbolj prepoznavna značilnost, da ga vedno primanjkuje.

Kraški ovčji sir uvrščamo med poltrde polnomastne sire. Osnovna surovina je surovo ovčje mleko jutranje in večerne molže.

Kraški ovčji sir je po senzoričnih in teksturnih lastnostih ohranil svoje lastnosti, ki so rezultat klimatskih in talnih posebnosti ter sirarskih spretnosti.

Prve količine letošnjega svežega ovčjega sira pričakujemo v aprilu.

Ekološki siri z Brkinov

Kaj pomeni ekološki pridelek? Na kratko. To so naravni izdelki, proizvedeni pod posebnim nadzorom državnih inštitucij. Sir je izdelan iz mleka krav, ki se pasejo od maja do novembra na pašnikih, ki niso gnojeni z umetnimi gnojili.

Prehrana in dodatki živalim so prav tako nadzorovani. Osnovni moto ekološke kmetije se glasi: »Kar naravi vzameš, naj se v naravo vrne«.

Ekološki siri v Kraševki:

  • žlahtni brkinski sir
  • brkinski sir z orehi
  • brkniski sir s poprom
  • mehki brkinski sir v ekološkem oljčnem olju
  • ekološki mehki brkinski sir

Proizvajalec: Ekološka kmetija Mahne, Tatre, Obrov

Ovčji sir Trentar in sveži ovčji sir

Ovčje mleko je nežnega, rahlo sladkega okusa in izredno hranljivo. Izplen pri izdelavi sira je 18 do 25 odstoten, kar pomeni, da za en kilogram ovčjega sira potrebujemo manj mleka kot pri izdelavi sira iz kravjega mleka.

V ovčjem mleku so vsi pomembni vitamini B skupine ter primerjalno z drugimi vrstami mleka največ D vitamina in kalcija. Kar izredno koristi pri težavah z osteoporozo in hitri rasti v najstniških letih. Maščobne kroglice v ovčjem mleku so manjše kot v kravjem, zato je lažje prebavljivo.

Najbolj slavni svetovni siri so izdelani iz ovčjega mleka: roquefort, pesorino romano, slana feta in drugi.

Ovčji sir Trentar prihaja v Kraševko iz prelepega koščka Severne Primorske, vasi Soča, ki se nahaja med Trento in Bovcem.

Sveži ovčji sir je manj zorjen ovčji sir, ki so mu dodana domača zelišča, drobnjak, kraški šetraj, origano. Še malo oljčnega olja in kos dobrega črnega kruha. Vrhunski prigrizek za tople poletne večere.

Proizvajalec: Kmetija Jelinčič, Soča