Bučno olje

Za celoten slovenski prostor velja, da na vreme vplivajo tako vetrovi z Atlantskega oceana in Sredozemlja, kot s celinskih območij Evrazije, zato so podnebne značilnosti tudi na tem področju različne, značilen je preplet alpskih in subpanonskih vplivov. Poletja s padavinami so ugodna za razvoj kmetijstva. Razmere omogočajo ekstenzivno obdelavo zemlje brez uporabe umetnih gnojil in zaščitnih sredstev, ali le z omejeno rabo le–teh.

Na območju Štajerske in Prekmurja sega tradicija pridelave oljnih buč in predelave bučnih semen v bučno olje v 18. stoletje. Predniki so buče cenili zaradi vsestranske uporabnosti v prehrani ljudi in živali, sejali pa so jih kot vmesni posevek med sončnice in koruzo. Zadnja desetletja narašča sajenje oljnih buč v čistem posevku in je sestavni del poljedelskega kolobarja.

Bučna semena so brez čvrste olesenele semenske lupine in jih ni treba luščiti. Seme je prevlečeno le s tanko kožico, da barva notranje strani preseva na zunanjo stran, zato je značilno olivno do temno zelene barve.

ŠTAJERSKO PREKMURSKO BUČNO OLJE – zaščitena geografska označba

Štajersko prekmursko bučno olje je jedilno nerafinirano rastlinsko olje, proizvedeno s stiskanjem praženih bučnih semen, ki so pridobljena iz buč (Cucurbita pepo) in predelana na območju Štajerske in Prekmurja. Sorte bučnih semen za predelavo v Štajersko prekmursko bučno olje niso predpisane. Uporabljamo lahko različna bučna semena, med njimi so najbolj zastopana Slovenska golica, Gleisdorfer Ölkurbis, Wies 371 in Olinka, vendar pa morajo vsa bučna semena ustrezati predpisani kakovosti specifikacije za Štajersko prekmursko bučno olje. Olje je rezultat predelave bučnih semen najboljše kakovosti po tradicionalnem postopku in s temeljitim nadzorom proizvodnega procesa.

Številne znanstvene raziskave potrjujejo zdravilnost bučnih semen in bučnega olja. Poudariti je potrebno predvsem pozitivne učinke vitamina E in rastlinskih sterolov, ki kot antioksidanti zavirajo procese staranja, varujejo ožilje, zmanjšujejo verjetnost srčnih napadov ter nastanka rakavih obolenj. Zdravilni učinki sterolov v olju so znanstveno dokazani tudi pri povečani prostati.

Hladno stiskano bučno olje

Hladno stiskano bučno olje je povsem naravno, neobdelano olje, ki nastane s hladnim postopkom stiskanja izbranih bučnih semen. Ohrani vse vitamine (A1, B6, C, D in zlasti E) ter minerale, predvsem kalcij, fosfor in železo. Hladno stiskano bučno olje je lažje prebavljivo, bolj prefinjenega okusa in nežnejše barve.

Štajersko prekmursko bučno olje ter hladno stiskano bučno olje sta nepogrešljiva na najrazličnejših solatah: krompirjevi, kuhani govedini z jajci, na stročjem ali oluščenem fižolu, na zeleni in paradižnikovi solati, v omakah, kot preliv na sladicah...

Naš partner za Štajersko prekmursko bučno olje ter hladno stiskano bučno olje je Oljarna Kocbek, Sveti Jurij ob Ščavnici.