Orehovo olje

Slovenija je dežela orehov. Pa ne zato, ker jih je tako veliko, pač pa so bili (in so še) vedno zelo cenjeni, vedno težko pričakovani. Občutljivi so na hud mraz, ne marajo dolgih in sušnih poletij, in tako tudi ne obrodijo vsako leto.

Orehova jedrca  so vedno pomenila nekaj dobrega:  obilje, praznike, potice, piškote, orehove štruklje. Kar tako jih zobati… se ni smelo.

Orehova jedrca so dobra za lepoto, predvsem las in kože. Snovi v orehih obnavljajo lasne mešičke, zato lasje manj izpadajo in se zdravo svetijo.

Je svetlo, skoraj prosojno, prefinjenega, blagega okusa po orehih ni mogoče pozabiti. Odlično je kot preliv nežne zelenjave (bučke, cvetača, mladi grah, mlada blitva), mladega sira, pečenega mladega krompirja.

Je zlato rumeno z izrazitim okusom po orehovih jedrcih. Odlično se prilega jedem iz žitaric, k siru ali kot preliv pečene zelenjave ali zelenjavnih jedi.

Kraševki orehovo olje stiska in pripelje Oljarna Kocbek iz Svetega Jurija ob Ščavnici.

Bolj natančno o izdelkih iz skupine orehovih olj si lahko preberete na naši spletni trgovini.