Domačija Petelin - Rogelja

t: 05/7641 776 | g: 041 953 967

e: petelin.rogelja@siol.net

Domačija Petelin Rogelja je v samem središču vasi Tomaj. Prvotno kamnito hišo, zgrajeno okoli leta 1800, so kasneje dograjevali in dozidavali, kot so kazale potrebe in možnosti.

Po 200 letih je družina Petelin Rogelja zgradila novo hišo in pripadajoče gospodarsko poslopje. Ves kamen stare domačije so uporabili za prostorno klet, kjer sedaj zori njihov odlični teran.

Družina  Petelin-Rogelja je trigeneracijska. Starejša oče in mati sta upokojena, a še pri močeh in nepogrešljiva, tako v hiši, kot v vinogradih. Srednja generacija, Katarina in Marjan, sta zaposlena izven kmetije, ob službi pa aktivno delata na kmetiji. Mlajša generacija, Matej in Maruša, sta gimnazijca in izven šole po svojih močeh pomagata na kmetiji.

Značilnosti kmetije Petelin-Rogelja sta medsebojno sodelovanje generacij in dobra organizacija dela.

Kmetija Petelin-Rogelja je usmerjena v pridelavo terana in ostalih izdelkov iz grozdja in tropin: teranovega likerja in tropinovega žganja. Obdelujejo 2,2 hektara vinogradov, nekaj njiv in 1,6 hektara travnikov. Od nekoč razpršene in samozadostne kmetijske dejavnosti so se postopno preusmerili izključno v vinogradništvo.

Povpraševanje po odličnem teranu Petelin Rogelja vsako leto narašča, za vrhunsko kakovost svojih izdelkov so prejeli številna priznanja:  zlato medaljo na radgonskem sejmu 2004, srebrno leta 2005 in leta 2007.

Poleg  kakovosti svojih pridelkov vedno poskrbijo za odlično počutje svojih obiskovalcev, ki ob pršutu in kozarcu terana lahko uživajo zavetje kraške kamnite kleti.