Sadjarska kmetija Pečar

t: 05/680 2643 | g: 031 666 894

e: sadjarstvo.pecar@volja.net

Prvi nasad jablan je Branko Pečar zasadil leta 1989 v okolici vasi Beka na obrobju Brkinov. Sadovnjak leži na nadmorski višini 420 m in ima ugodno sončno lego. Danes družina Pečar obdeluje 7170 jablan na skupni površini 3,46 ha. Večino kmetijskih opravil postori Branko, pri tem mu po svojih močeh pomagajo tudi žena Neda in otroci Alenka, Maja in Boštjan.

Že od začetka se je Branko osredotočil na  jabolka visoke kakovosti. S tem namenom je bil nasad opremljen z namakalnim sistemom in mrežo proti toči. Prav tako se je pridelava  prilagodila integrirani pridelavi sadja, ki je okolju in pridelkom prijazna. To pomeni, da je raba kemičnih sredstev zmanjšana na minimum. Takšna pridelava je predpisana in redno kontrolirana s strani pristojnih služb.

Nasad redno obnavljajo z novi sadikami in sortami, ki ustrezajo razmeram nasada in povpraševanju na trgu. Tako je danes sadovnjak zasajen s sortami jonagold, idared, mutsu, gala, zlati delišes, fuji kiku, in braeburn. Pridelana jabolka so skladiščena v lastni hladilnici.

Leta 2006 so se na kmetiji odločili, da bodo pridelavo svežih jabolk  nadgradili s predelavo jabolk v jabolčne izdelke. Zgradili so nov objekt in ga ustrezno tehnološko opremili. Poleg prostora za skladiščenje pridelkov imajo tudi nov kotel za žganjekuho in linijo za stiskanje in polnjenje soka. Branko je tudi pridobil certifikat o nacionalni poklicni kvalifikaciji za predelovalca sadja. Tako danes na kmetiji ponujajo poleg svežih jabolk tudi jabolčni sok, jabolčni kis in jabolčno žganje. Opravljajo tudi storitev stiskanja jabolk v sok.

Jabolčni sok stiskajo iz sveže obranih jabolk lastne pridelave. Pri predelavi uporabljajo več sort jabolk, ki se trenutno obirajo, zato je vsaka serija soka različna. Sok je narejen iz 100% sadnega deleža in ne vsebuje nobenih dodatkov. Pred polnjenjem v steklenice sok pasterizirajo in mu tako podaljšajo rok uporabe do enega leta.

Leta 2007 so bili Pečarjevi na Dobrotah slovenskih kmetij na Ptuju odlikovani z bronastim priznanjem za jabolčni sok in jabolčno žganje.