Družinska kmetija Vanja Dujc

t: 05/628 54 48 | GSM 040 234 537

e: vanjadujc@volja.net | w: www.vanjadujc.net

Nasad oljk Vanje Dujca leži na jugozahodnih pobočjih Male Seve nad Portorožem. Z oljkarstvom se je Vanja Dujc začel ukvarjati pred 22 leti, tako rekoč iz nič. Danes na njegovih terasah, skupne površine 3,5 hektara raste 1050 dreves, starih od 8 do 21 let. Lega nasadov, kakovost zemlje ter čisto in vetrovno ozračje, ustvarjajo oljkam enkratne pogoje. Letno pridela 14 ton oljk,  kar pomeni približno 2200 litrov oljčnega olja.

Družina Vanje Dujca se je odločila za širok izbor sort, med katerimi prevladujejo Istrska belica, Maurino in Leccino, Piranska buga in druge. Med namiznimi oljkami, namenjenimi pretežno za vlaganje v slanico ali oljčno olje, prevladujeta Piranska štorta in Santa Caterina.

Pri delu v nasadu uporabljajo naravi prijazne tehnike, ki jih priporoča in dovoljuje Slovenska integrirana pridelava sadja in so skladne z določili Pravilnika o geografski zaščiti oljčnega olja Slovenske Istre.

Pri predelavi plodov uporabljajo sodobno tehnologijo s kontinuiranim procesom hladnega stiskanja pri temperaturi do 27 stopinj Celzija.

Olja Vanje Dujca se odlikujejo po harmoničnem sadežnem vonju in okusu, združenim s prijetno grenkobo in zmerno pikantnostjo.

Ekstra deviško oljčno olje Vanje Dujca se je že tretjič uvrstilo v Feinschmeckerjev katalog najboljših olj (nemška gurmanska revija). V katalog je bilo tokrat vključenih 200 najboljših olj iz Italije, Francije, Španije, Portugalske, Grčije, Cipra, Avstralije, Kalifornije, Turčije in Hrvaške. Dujc je predstavil dve olji: enosortni maurino in klasični blend iz približno desetih vrst oljk.

Odlični enosortni maurino nam odkriva vonjave po artičoki, divji cikoriji, radiču in sveže dišavne vonje po meti, rožmarinu in baziliki. Okus je bogat z odtenki travniških rastlin, svežih orehov in mandljev. Odličen je na solatah z jurčki, ribjih jedeh, toplih zelenjavnih predjedeh, svinjini in zorjenih sirih.

IN ŠE NAJNOVEJŠE! Vanja Dujc je na ocenjevanju oljčnih olj Maslina  Split, 2008, za svoja olja prejel 4 zlate medalje. Čestitamo!