Kmetija Petelin - Durcik

t: 05/764 00 28 | f: 05/7642 185 | g: 041 519 253

e: petelin.durcik@siol.com | w: www.petelin-durcik.tk

V osrčju Krasa, tik ob zahodni meji, leži vas Pliskovica, ena najstarejših kraških vasi. Obdana je z vinogradi, kjer uspeva trta za žlahtni teran, to rubinasto vino, ki je Kraševcem od nekdaj vir veselja in ponosa. »Teran je od zmeraj«, pravijo Kraševci.

Po ustnem izročilu je Domačija Petelin-Durcik stara blizu 250 let. Po pričevanju Brede Durcik, sedanje gospodarice, je bilo vinogradništvo na kmetiji vedno glavna dejavnost.

Vsaka generacija je povečevalo število trsov, tako da imata danes Franko in Breda Durcik že 10.000 trsov, od tega 95% trte refošk za pridelavo terana. Gojijo tudi beli sorti kamarela in malvazija. Na nedavnem ocenjevanju vin kraških pridelovalcev v vasi Pliskovica so Petelin Durcikovi dobili najboljše ocene, tako za teran, kot za bela vina.

Kmetijo vodita Breda in Franko, v vinogradih je nepogrešljiv Bredin oče Franc Petelin, na pomoč pa priskočijo tudi trije otroci, Polona in Martina, srednješolki, in najmlajši Primož, sedmošolec.

V nedavno obnovljeni kmetiji vas sprejemejo na kratek postanek, krajši oddih ali kar letni dopust. Imajo večji apartma in nekaj mansardnih sob, vas Pliskovica in njena okolica pa sta nepozabni kraški doživetji. Kmetija slovi po Bredini odlični kuhinji, kraškem pršutu in vrhunskem teranu.

»Spoštujemo korenine, skrb posvečamo listom in cvetovom današnjega dne in zaupamo v sadove prihodnosti.« Tako so povedali – in velja jim verjeti.