Turistična kmetija "Pri Filetu"

t: 05/680 20 16

e: t.k.-file@siol.net

V neposredni bližini Kozine, na vrhu ene najlepših brkinskih vasi Slope, je turistična družinska kmetija Pri Filetu. Že dobrih 15 let jo vodila Sonja in Franc Jelušič, zadnja leta pa že pridno pomagata hčerka Tjaša in sin Tomaž.

Pri Filetu se ustavite na krajši oddih ali prave počitnice. Ljubitelji konj in ježe jih radi obiščejo zaradi plemenitih belih konj lipicancev, možnosti učenja jahanja in prelepe okolice.

Ponudba turistične kmetije je raznolika. Pogostijo vas z domačo hrano, ki je pretežno pridelana doma: zelenjava, svinjsko meso, jagnjetina, domače klobase, panceta...

Primerno letnemu času vam postrežejo domačo joto, kislo zelje s klobasami, pečeno polento z jurčki, domač krompir z ocvirki,  pocrkljajo vas z domačim jabolčnim zavitkom, potico in drugimi dobrotami.

Gospodar Franc Jelušič kuha odlična domača žganja, med najboljšimi in najbolj prepoznavnimi sta brkinski slivovec in kraški brinjevec. Brinjevec je edinstveno žganje, pridobljeno iz brinovih jagod, nabranih na Krasu in v Brkinih.

Kraški brinjevec ponosno  nosi označbo  zaščiteno geografsko poreklo.

Postopek zaščite je vodil in strokovno podprl  dr. Stanislav Renčelj, njegov nepogrešljiv sodelavec  pa je ves ta čas  Franc Jelušič, ki je tudi predsednik Društva proizvajalcev Kraškega brinjevca. Društvo je bilo ustanovljeno 12.marca 2007 v Sežani in trenutno šteje 15 članov. Član Društva je tudi Smiljan Sosič, soustanovitelj Kraševke.

Člani – proizvajalci brinjevca – si prizadevajo za ohranitev njegove edinstvenosti, ter za promocijo kraškega brinjevca, tako v Sloveniji, kot izven njenih meja.