Sadjarska kmetija Šiškovič

t: 05/687 41 79 | g: 041 729 561 (Igor Šiškovič)

e: siskovic.slivje@gmail.com

Brkini so flišnata pokrajina na jugozahodu Slovenije, obdana s kraškim svetom, ki sega od Krasa na Severu in zahodu do doline Reke in Jelšanskega podolja na vzhodu ter Matarskega podolja na jugu. Brkini so izrazito prehodno območje med kontinetalno Slovenijo in nižjim mediteranskim svetom, kar prinaša nagle in pogoste menjave hladnega in toplega zraka.

Prav ostro podnebje, primerna vlaga in ugodna sestava brkinskih tal, pripomorejo h kakovosti in slovesu brkinskega sadja kot najboljšega v Sloveniji.

Tradicija Kmetije Šiškovič sega skoraj 300 let v preteklost. Vas Slivje na nadmorski višini 600 metrov slovi po odličnih slivah in jabolkih. Prevladujejo stare sorte »goriška sevka«, »krivopecelj«,  zelo dobro rodijo tudi sorte ajdared, jonagold in zlati delišes. Kmetija Šiškovič že deset let vsako leto znova izpolnjuje zahteve Pravil postopka certificiranja in veljavnih Tehnoloških navodil za integrirano pridelavo sadja.

Igor Šiškovič, strojni tehnik, je bil zaposlen v podjetju Kovinar. Po stečaju podjetja pred trinajstimi leti se je odločil za kmetijo. Obnovil in razširil je sadovnjake, pridobil še nekaj zemlje, lotili pa so se tudi pridelave zelenjave. Edina pot preživetja sta visoka in stabilna kakovost ter zvesti kupci, ki se vedno znova vračajo. Zelo dobro ga poznajo na tržnici v Kopru, kjer vsako soboto prodaja svežo zelenjavo, pozimi brkinsko kislo zelje, peso, kis, jabolčni sok, žganja in likerje.

Kmetija Šiškovič pridela vrhunska jabolčni in slivov balzamični kis, ki jih starajo v hrastovih sodih najmanj štiri leta. Za jabolčni kis je Igor Šiškovič že trikrat prejel Zlato priznanje, leta 2006 in 2005 pa celo Znak kakovosti za dobrote slovenskih kmetij na Ptuju. Znan je tudi po odličnem brkinskem slivovcu in drugih sadnih žganjih pa tudi po kraškem brinjevcu.