Zeliščarska kmetija "Zeleni gaj"

g: 051 838 036 (Metka Vargan) / 051 376 700 (Ivan Hribar)

e: zeleni_gaj@siol.net

Kuteževo je del Kočanije, nenavadne deželice med Ilirsko Bistrico in hrvaško slovensko mejo, ki obsega le štiri vasi: Kuteževo, Zabiče, Trpčane in Zagraje.

Metka Vargan in Ivan Hribar, imenovan tudi Majk, sta velika ljubitelja narave, občudovalca njene raznolikosti in harmonije. Bogastvo rastlinskega sveta sta sprejela kot neusahljiv izvir, ki jima je v zadnjih štirih letih postal tudi poklicni  izziv.

V Kuteževem, vasici pod Kozlekom – hribom s Snežniškim zaledjem - gojita zdravilne rastline. Nekatere vrste, predvsem tiste, ki rastejo v izobilju, še vedno nabirata po gozodovih in poljanah, vedno zvesta varovanju narave.

V letu 2007 sta zeliščarsko kmetijo prijavila v postopek priznavanja ekološkega kmetovanja. Zelišča so naravno gojena, brez dodajanja umetnih gnojil in brez škropljenja. Plodovi in listi so pobrani, osmukani in pakirani ročno. Zelišča sušijo na podstrešju, ker se zaradi skoraj vedno vetrovne klime posušijo naravno in hitro. Tako sušene rastline ohranijo svoje učinkovine, barvo, vonj in okus.

Metka in Ivan  nabirata jurčke na Snežniškem pogorju, jih razrežeta na pravšnje rezine, posušita in spakirata v lične steklene kozarčke z glinenim pokrovom v obliki jurčkove kape.

Letine jurčkov  so muhaste, včasih  celo bogastvo, včasih le redki razstavni primerki.

V letu 2008 načrtujeta zasaditev zeliščnega vrta za ogled in delavnico v naravi. Zamisel o predelavi zdravilnih rastlin po tradicionalnih postopkih je uresničljiva, a žal prepredena z množico birokratskih ovir.

Metki in Majku je všeč tale misel: »Nemogoče narediva takoj, na čudeže pa je treba počakati