Kmetija Žerjal

t: 05/764 1759 | g: 031 691 522

Kmetija Žerjal je v Tomaju, osrčju Krasa, ki je s svojimi toplimi gmajnami pravi dom za koze. Površin za odprto pašo v ogradah je v izobilju, kar je pogoj za kvalitetno rejo in dobro mleko.

Na kmetiji Žerjal, ki se s to dejavnostjo ukvarja že 25 let, redijo okrog150 koz srnastega tipa, ki jih molzejo dvakrat dnevno. Žerjalove koze so izrazito pašne živali, saj skoraj celo leto preživijo na pašniku. Proizvodnjo sira vodi mladi Matjaž Žerjal, po poklicu kmetijski tehnik.

Vsaka koza da povprečno 3 do 4 litre mleka dnevno. Surovo kozje mleko predelajo po tradicionalnem postopku brez uporabe konzervansov ali gensko spremenjenih mikroorganizmov. Kozje mleko vsebuje manjši odstotek maščob in je lažje prebavljivo od kravjega. Mlečno maščobo sestavljajo maščobne kisline, tri od njih so celo poimenovali po kozah: kapronska, kaprilna in koprinska. Te kisline pomagajo pri zdravljenju mnogih presnovnih bolezni, žolčnih kamnov, dokazano je, da raztapljajo holesterol.

Glavni proizvod Kmetije Žerjal je poltrdi zorjen kozji sir, strasten sir bogatega vonja in nepozabnega okusa.