VINOGRADI FON, Brje pri Komnu, Komen

t: 05/766 87 83

e: marko.fon1@siol.net

Kmetija Fon se je do časa po drugi svetovni vojni imenovala Primčič. Primčičeva družina je kmetovala kot samozadostno gospodinjstvo. Od mesnin, vina, do reje drobnice in govedi.

Po nekajletnem bivanju v Trstu sta se nona Viktorija Primčič in njen mož Jože Fon, preselila v Brje na domačijo, ki se je tako preimenovala v kmetijo Fon.

Vinograde Fon vodi mlad in napreden vinar Marko Fon, vnuk Jožeta Fona. Na kmetiji živi z ženo Ksenijo, štiriletno hčerkico Zalo in svojo mamo. Oče mu je umrl pri 22 letih, ko je Marko v Ljubljani študiral pravo. Vrnil se je na kmetijo in se preusmeril v vinarstvo. Leta 1989 so že napolnili prve lastne steklenice.

Vinogradi Fon danes obsegajo štiri hektare vinogradov lastne pridelave: v Brjah pri Komnu in Pliskovici. Gojijo sorte, ki jim lahko rečemo avtohtone: vitovsko grganjo, malvazijo in teran. Avtohtone so tiste sorte, ki so se v tem okolju selekcionirale in se uspele prilagoditi na specifične življenjske razmere. V obnovljeni stari hiši ima družina Fon urejen degustacijski prostor, kjer ponudijo gostom preproste tradicionalne kraške jedi.

Za domačijo Fon je značilen sonaraven način pridelovanja grozdja in vina. Opravljajo  »zeleno trgatev«. To pomeni, da takoj po cvetenju, ko so jagode velike kot grah, potrgajo del grozdja. Trta se tako uravnovesi in sama daje toliko, kot lahko prenese.

Velika ljubezen Marka Fona je malvazija. Z malvazijo se razumeta, zato ve, kaj lahko pričakuje od nje. Raziskave so pokazale, da je malvazija vino izjemnega potenciala. Po večini aromatskih sestavin prekaša chardonnay, francoskega prvaka belih vin.

Poseben izziv Marku pomeni vitovska grganja, ker je del njihovega prostora, del dediščine, tako rekoč družinski član. Od nekdaj je bila pri hiši in tudi v bodoče bo tako.

Marko Fon svojih dejavnosti ne namerava širiti – ostati želi pri ponudbi, ki ohranja svojo dušo in jo lahko pripravi družina. Pekli bodo svoji kruh, rezali svoj pršut, ter tako zaokrožili okuse svojih treh vin: malvazije, vitovske in terana.