Turistična kmetija Jelinčič

t: 05 / 388 95 10

e: kmecki.turizem.jelincic@siol.net

Soča je prelepa vas med Bovcem in Trento. Kmetijo Jelinčič najdete ob sotočju reke Soče in potoka Vrsnika, sredi  nedotaknjene narave, ki je nekoč prevzela tudi slovenskega pesnika Simona Gregorčiča. Nad kmetijo se dviga Bavški Grintovec. S Kmetije Jelinčič se lahko podate na zanimive izlete ob reki Soči, ali pa se dvignete nad Bovško dolino, kjer se vam odprejo osupljivi razgledi vse tja do morja. Pri Jelinčičevih redijo mlečno trentarsko bovško pasmo ovc. Izdelujejo bovški ovčji sir po tradicionalnem, več kot 700 let starem receptu. S sirarstvom se ukvarjajo že dobrih 25 let, obrat za pripravo, predelavo in skladiščenje sira pa je obnovljen pred štirimi leti. Sirotka kot stranski produkt pri proizvodnji sira se uporabi za izdelavo albuminske skute, ki je odlična osnova za sladice. Prehranski strokovnajki so prepričani, da je sirotka najbogatejši in najbolj zdrav del mleka. Sirotka je polna rudnin, mlečnih sladkorjev in encimov mlečno kislinskih bakterij. Nekakšen naravni »actimel«, ki ureja presnovo, nas okrepi in »spravi v red«. Poleg zorjenega sira Trentarja pripravljajo tudi sveže sire z različnimi zelišči in sir v kosih, ki je neke vrste prvobitni sir, saj so ga že davno tega na planinah kuhali pastirjem za malico. Kmetijo vodi družina Jelinčič, oče Ivan in mama Dora, ki imata štiri otroke: dve hčeri in dva sina. Sin Boštjan je »šef sirarne in lastnik ovac«, ena od hčera vodi turizem. Skratka, timsko delo, vzajemna pomoč, izmenjava izkušenj. Na kmetiji Jelinčič imajo 80 ovac, kar pomeni letno približno 2000 kg sira. Povprečna dnevna količina mleka je spomladi približno 120 litrov, poleti pa se zmanjša na 60-70 litrov, mleko pa postane gostejše.