Čebelarstvo Atlešek, Povir, Sežana

t: 05/734 2667 | g: 041 649 142

e: air.maat@siol.net

 

Čebelarski začetki  Ivana Atelška segajo v otroška leta. Vaški otroci so imeli radi soseda čebelarja, ki je čebelaril s kranjiči na tradicionalen način. Enkrat letno je pobiral pridelek in tedaj je otroke nagradil s kepo iztisnjenega čebeljega voska, kar je pomenilo nenadomestljiv posladek.  Že tedaj je Ivan sklenil: »Ko bom velik, bom čebelar«.

Leta so minevala, sanje o čebelah  pa so čakale. Želje so se začele uresničevati v prvi polovici sedemdesetih let, ko se je Ivan, brez pravih izkušenj in brez pravega znanja, lotil čebelarjenja.  »Prvo leto sva z ženo natočila 22 kg medu, vsi so se sladkali in vsa hiša se je lepila od medu.«  Kasneje se je Ivan Atelšek resno lotil čebelarjenja, se učil, izobraževal in se vključil v Čebelarsko društvo. Pridobil je poklicno kvalifikacijo preglednika za med na Biotehnični fakulteti, dovoljenje za čebelarskega kontrolorja na VURS, naučil se je izdelovati medico. V svojem prvem kamnitem čebelnjaku je imel 40 čebeljih družin, kasneje si je omislil tudi dva kamiona za prevoz čebel na dobre paše. Leta so prinesla izkušnje in znanje. Zdaj čebelari le še doma na Krasu.

 

 

Danes ima družinsko čebelarstvo Atelšek cca 200 panjev, s potrebnimi prostori in tehniko.

V Povirju imajo prostorno razstavno dvorano, kjer se odvijajo strokovna predavanja, ocenjevanja medu, različni nastopi čebelarjev. Dvorana je namenjena tudi predstavitvam drugih blagovnih znamk Krasa.  Čebelar Ivan Atelšek slovi po izvajanju svojih »medenih« predstavitvah na raznih prireditvah, sejmih, in pri svojih kupcih. Doma v Povirju si lahko ogledate demonstracijo dela v čebelarstvu, popeljejo vas skozi vodeno degustacijo medu in vam predstavijo svoje izdelke iz medu.

 

 

Ivan Atelšek je predsednik Čebelarskega društva Sežana, ki združuje več kot sto naprednih kraških čebelarjev. Medovi pod blagovno znamko »Kraški med«  že nekaj let nosijo oznako »zaščiteno geografsko poreklo«.

Kras ima čebelje paše, ki so prej skope kot izdatne, a so po svojih naravnih danostih izjemne.  Medovi Krasa so zaradi podnebnih razmer suhi in zreli, bogati z minerali in rudninami. Bogat floristični sestav in suho podnebje se odražata v polni in izraziti aromi medu, kar odločujoče prispeva k drugačnosti  »Kraškega medu«.