Kmetija sezone

Kmetijo sezone izberemo na podlagi kakovosti izdelkov (tako po vsebini kot zunanji podobi), poslovnosti, odzivnosti ter tržne usmerjenosti (organizacija ogledov kmetije, vodena degustacija izdelkov v Kraševki, novosti, ...).

(copy 2)

Kmetija zime 2011/2012 je:

Čebelarstvo Ivan Atelšek, Povir

Ivan Atelšek je predsednik Čebelarskega društva Sežana, ki združuje več kot sto naprednih kraških čebelarjev. Medovi pod blagovno znamko »Kraški med«  že nekaj let nosijo oznako »zaščiteno geografsko poreklo«.

Danes ima družinsko čebelarstvo Atelšek cca 200 panjev, s potrebnimi prostori in tehniko.

V Povirju imajo prostorno razstavno dvorano, kjer se odvijajo strokovna predavanja, ocenjevanja medu, različni nastopi čebelarjev. Dvorana je namenjena tudi predstavitvam drugih blagovnih znamk Krasa.  Čebelar Ivan Atelšek slovi po izvajanju svojih »medenih« predstavitvah na raznih prireditvah, sejmih, in pri svojih kupcih. Doma v Povirju si lahko ogledate demonstracijo dela v čebelarstvu, popeljejo vas skozi vodeno degustacijo medu in vam predstavijo svoje izdelke iz medu.

Ivan Atelšek je predsednik Čebelarskega društva Sežana, ki združuje več kot sto naprednih kraških čebelarjev. Medovi pod blagovno znamko »Kraški med«  že nekaj let nosijo oznako »zaščiteno geografsko poreklo«.

Kmetija poletja 2011 je bila:

KMETIJA VEČKO iz Sela

Za kmetijo meseca julija smo izbrali Kmetijo Večko, ki se nahaja na Vrheh, »kraški Švici«, 520 m nad morjem.

Kar nekaj časa smo za Kraševko iskali domače kraške mesnine – malo jih je, povpraševanje presega ponudbo.

David Večko je še mlad, a izkušen mesar. Po starih preizkušenih receptih dela domače klobase, salame, prato, zašink. Samo sol, poper, česen in suh kraški zrak. Brez prekajevanja in brez fosfatov. Kmetija Večko je postala kmetija meseca julija, ker:

  • Kraševkini kupci mesnine zelo pohvalijo, še zlasti klobase in salamo. Pravo razmerje med mesom in slanino, tako pravijo.
  • Ni skrbi z dostavo, ker David navsezgodaj zjutraj pripelje naročene izdelke v Kraševko.
  • Mesnine Kmetije Večko so tudi po mnenju strokovnjakov odlične kakovosti, kar potrjujejo medalje za kakovost na ocenjevanju v Gornji Radgoni v mesecu juniju.

Kmetija pomladi 2011 je bila:

VINOGRADNIŠTVO IN VINARSTVO Petelin-Rogelja iz Tomaja

Kmetijo Petelin-Rogelja smo izbrali za kmetijo meseca junija:

  • ker pridelujejo odličen teran in teranov liker
  • s Katarino in Marjanom Rogelja smo posneli pravi kraški radijski spot, ki je mnogo prispeval k prepoznavnosti Kraševke
  • ker Rogeljevi Kraševkini ekipi zelo pomagajo pri dostavi v Ljubljano
  • ker skupaj razvijamo nove izdelke za Kraševko