Likerji

Kjer je dobro žganje, dobro sadje, radovednost in volja, kjer so dobri recepti. Tam, kjer so prijatelji, tam nastane liker.

Likerji so oplemenitena žganja, glede na vsebnost alkohola jih imenujemo tudi zeliščni napitki, tudi zeliščna vina, ali preprosto likerji.

Pri likerjih ne gre za moč, ampak za prijetno harmonijo okusov, zato zadošča nižja vsebnost alkohola. Oplemenitena žganja lahko naredimo iz vseh mogočih plodov in sadežev vseh vrst, da so le dovolj sladki, obenem pa vsebujejo zadostno količino kislin. Naj  naštejemo najbolj tradicionalne: gozdne borovnice, višnje, divje češnje, orehi, izbrana zdravilna zelišča, slive, češnje. In seveda iz domačih avtohtonih vin: terana, refoška, malvazije…  

Teranov liker

Kralj med likerji, nesporno prvi po priljubljenosti. Osnova za teranov liker je vino teran, ki mu dodajo skrivnostni splet kraških dišavnic in dobro tropinovo žganje.

Refoškov liker in liker iz malvazije

Refoškov liker in liker iz malvazije sta novejši istrski pridobitvi, refoškov bolj zimski, malvazijin bolj poletni. Oba lahka, sveža, damska.

Ostali likerji

Borovničevec je vsekakor najbolj vseslovensko oplemeniteno žganje. Naredijo ga iz gozdnih borovnic, domačega sadjevca in sladkorja. Ustekleničimo ga skupaj z borovničkami, tudi v kozarčku ne smejo manjkati.

Orehovec pripravijo iz domačih zelenih orehov, dobrega sadjevca, zelo malo sladkorja. Zori vsaj štiri mesece. Prava mera orehovca pomaga pri želodčnih težavah.

Zeliščni liker je prava posebnost, ki nastaja vse leto. Od marca do novembra je potrebno nabrati 39 različnih zdravilnih zeli in plodov, od lapuha spomladi, do rmana, žajblja, mete …zadnje pa pridejo v sod brinove jagode. Vse se namoči v dobro domače žganje, doda se ravno toliko sladkorja, da napitek ni pregrenak.

Pa žajbljev liker, ki pomaga pri trdovratnem kašlju, liker iz divjih češenj in liker iz višenj.