Oljčna olja in olive Slovenske Istre

V Slovenski Istri plodove oljke uživajo že od antičnih časov. Ko so leta 177 pr. n. št. Rimljani zavzeli Istro, je bilo oljkarstvo v teh krajih uveljavljena kmetijska panoga, istrsko oljčno olje pa visoko cenjeno.

Vplivi okolja: Obalni pas severnega Jadrana je zemljepisno skrajna severna meja, kjer je oljko še mogoče gojiti. V Sloveniji rastejo oljke na obalnem področju do Kraškega roba, uspevajo tudi v Goriških Brdih ter ponekod v Vipavski dolini.

Integrirana pridelava: Zahteva od oljkarja vodenje dnevnika agrotehničnih ukrepov v nasadu, dokazila o usposobljenosti za uporabo fitofarmacevtskih sredstev, kontrolirana tehnična sredstva za delo v oljčniku, spremljanje prisotnosti tako koristnih organizmov kot tudi prisotnost škodljivcev oljk. Predpisani so načini zaščite proti škodljivcem s ciljem minimiziranja vnosa škropiv v nasad in s tem v plodove, zaščitna sredstva so naravi prijazna, uporaba mineralnih gnojil in drugih sredstev je nadzorovana in omejena.

Ekološka pridelava: Ekološko pridelano oljčno olje pomeni še korak naprej v nadgrajevanju koristnih lastnosti oljčnega olja. Ima vse elemente integrirane pridelave, razlikuje pa se v tem, da je izbor fitofarmacevtskih sredstev drugačen in strogo omejen. Za zatiranje bolezni in škodljivcev oljkarji uporabljajo naravne metode, saj ima vsak škodljiv organizem svojega naravnega sovražnika. Proti največji škodljivki, oljčni muhi, na zavetrno stran krošnje nastavljajo vabe z naravnimi pripravki. Uporabljajo le dovoljena biološka gnojila. Ekološko pridelavo večkrat letno nadzoruje strokovna organizacija, pooblaščena s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS.

Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre - zaščitena označba porekla

Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre (EDOOSI) z zaščiteno označbo porekla (ZOP) je pridelano, predelano in stekleničeno na območju Slovenske Istre.

Notranji kontrolorji in zunanji certifikacijski organ stalno nadzorujejo zemljišča, razmerja oljčnih sort, pridelavo, postopek stiskanja plodov, hranjenje olja, kemijske in senzorične lastnosti oljčnega olja. Pridobljen certifikat zagotavlja sledljivost in visoko kakovost oljčnega olja z zaščiteno označbo porekla. Nadgradnja te kakovosti je ekstra deviško oljčno olje, pridelano po načelih ekološke pridelave s certifikatom »zaščitena označba porekla«.

EDOOSI ZOP mora biti hladno predelano v odobreni oljarni na območju Slovenske Istre. Med predelavo temperatura ne sme preseči 27 °C, razen vode ni dovoljena uporaba dodatkov.

Sortna sestava: Istrska belica, Leccino, Buga, Črnica, Maurino, Frantoio in Pendolino vsaj 80%, od celotne količine pa mora biti vsaj 30 % Istrske belice. Olive je potrebno predelati v roku 48 ur od obiranja. Tako dobimo ekstra deviško oljčno olje, to je  oljčni sok iz plodu oljke, pridobljen izključno z mehanskimi postopki. Gastronomske užitke nudi že takoj po predelavi.

Namizne olive Slovenske Istre

Namizne olive Slovenske Istre so pridelane in predelane iz tradicionalnih sort Štorta, Buga, Mata, tudi Istrska belica.

Tehnologija predelave oljk temelji na tradicionalnem postopku izluževanja grenkih snovi iz plodov in naravni fermentaciji v slanici iz tradicionalne piranske soli in vode.

Proces razgrenjevanja poteka naravno brez uporabe kemičnih sredstev, zato je  dolgotrajen in zahteva precej ročnega dela.

V Kraševki imamo odlične eko štorte vložene v oljčnem olju Gorazda Jereba s Krkavč. Tudi temne olive Piranska Mata oljkarja Benjamina Ličerja iz Sečovelj so nekaj posebnega.

Zelenjava in začimbe v oljčnem olju

Kakovostno oljčno olje je odlična osnova za zelenjavne omake, namaze in  vlaganje dišavnic. V Kraševki imamo v oljčno olje vloženo sesekljano zeleno, različne oblike čemaža, omako iz kaper, jedilno konopljo v oljčnem olju, drobnjak, baziliko, česen in peteršilj,...