Kisi

Ljudje poznamo kis že skoraj deset tisoč let. Uporabljali so ga v starem Egiptu in Mezopotamiji, kasneje so ga zelo cenili Grki in Rimljani. Že v 14.stoletju je bil v Franciji ustanovljen prvi ceh proizvajalcev kisa.

Že pred stoletji so naši predniki iz jabolk ali drugega sadja naredili kis. Uporabljali so ga predvsem za solate in kisanje jedi, običajno pa so ga uporabljali tudi kot pralno in čistilno sredstvo.

Jabolčni kis

Naredimo ga iz zdravih, zrelih, opranih jabolk. Zdrobljena jabolka sprešamo, dobljeni sok se z alkoholno fermentacijo spremeni v vino. Jabolčno vino pustimo zoreti vsaj nekaj mesecev, sledi ocetno kislinska fermentacija. Naravni postopek kisanja traja vsaj leto dni.  Usedline se zberejo na dnu posode, tako se kis zbistri na povsem naraven način.

Po nekaj mesecih zorenja (lahko tudi v hrastovem sodu – tako nastane jabolčni kis Barik) kis brez posebnih obdelav ustekleničimo.

Jabolčni kis lahko obogatimo z dodatkom čemaža ali česna, ali obojega. Čemažev kis in kis s česnom sta odlična predvsem za pripravo čvrstih zelenih solat, endivije, zimskega radiča, motovilca, regrata.

Balzamični jabolčni kis

Jabolčni kis staramo v lesenih sodih najmanj pet let. Kisu postopoma dodajamo zgoščen jabolčni sok, ki podaljša in upočasni postopek kisanja. Tako se počasi razvijejo aromatične sestavine, kis pa pridobi izrazito saden okus po domačih jabolkih. Uporabljamo ga kot dodatek omakam, kot preliv sadnih solat, sladic, odličen je tudi kot preliv na solati.

Na enak način iz starih sort brkinskih češp naredijo slivov balzamični kis. Balzamični slivov kis je posebnost med kisi. Uporabimo ga lahko kot preliv na dušeni ali pečeni zelenjavi, lahko je pika na i nekaterim sladicam. Ko ga poskusite (diši božansko), boste takoj vedeli…

Staran vinski kis

V Istri ni jabolk, je pa odličen refošk. V Kraševki imamo staran vinski kis iz rdečih vrst sončnega istrskega vina, pridelan na tradicionalen način z zorenjem v stekleni posodi.