Med

Med je visokovredno živilo in zdravilo,  ki se ohrani tudi stoletje brez kakršne koli dodatne snovi ali konzervansov, je naravni pridelek, ki ga čebele same pridelajo iz cvetličnega nektarja ali mane. Redno uživanje medu nas krepi, izboljšuje delovanje jeter, deluje protivnetno in protimikrobno.

Razlika med cvetličnimi in gozdnimi vrstami medu

Med vsebuje različne sladkorje, vodo, v majhnih količinah pa še različne, pretežno organske kisline, beljakovine, proste aminokisline, mineralne snovi, barvila, aromatske snovi, v vodi topne vitamine, encime, različne vrste cvetnega prahu. Delež sladkorjev, predvsem fruktoze, glukoze in saharoze v medu znaša od 80 do 85%. Cvetlični med izvira iz nektarjev žužkocvetnih rastlin. Te z nektarjem privabijo čebele, da oprašijo brazdo cvetlic, za nagrado pa jim ponudijo sladek sok, ki je hrana za čebele.
Gozdni med izvira iz naravnih sokov dreves, na katerih se pasejo različne žuželke. Te za zaščito pred naravnimi sovražniki ponudijo del sladkega soka drevesa čebelam za hrano v obliki sladkorjev, same pa zaužijejo ogljikove hidrate.
V satju je med običajno tekoč, nato prej ali slej kristalizira. Nekatere vrste medu kristalizirajo počasneje (po več mesecih), nekatere pa kristalizirajo že v satju. Kristalizacija je naravni pojav, ki ne vpliva na kakovost medu.

Kraški med - zaščitena označba porekla

Vplivi okolja

Kras uvrščamo v submediteransko območje. Zaradi bližine morja ima sorazmerno dolgo vegetacijsko dobo s srednjo letno temperaturo zraka 10,6°C. Največ padavin je jeseni, predvsem oktobra, običajno dežuje tudi v maju in juniju. Zima je suha in vetrovna. Za pašno območje Krasa je značilna suha klima z nizko relativno vlago zraka in stalno vetrovnostjo. Kraška tla so apnenčasta, s skromno rdečo prstjo, imenovano terra rossa. Zaradi sušnega podnebja z intenzivnim izparevanjem so travniška in gozdna rastišča skromna.

Čebelja paša

Cvetna sestava trav, detelj, zelišč, gozda in grmovnic nudi pestro čebeljo pašo, ki je bogata z aromatičnimi snovmi, kar se odraža v specifični, polni in živahni aromi medu in intenzivni barvi.
   
Na Krasu predstavljajo veliko večino travnatega sveta košenice in pašniki, boljših travnikov je le 8 %.  Na splošno prevladujejo slabše vrste trav (okoli 10 vrst). Prevladujejo zlatolaska, nizki šaš, pokončna stoklasa, navadni volk, jesenska vilovina in druge. Metuljnice so zastopane z 12 do 14 vrstami. Prevladujejo naslednje vrste: jajčastolistna košeničica, gorska detelja, pravi ranjak, navadna nokota, poljska detelja. Nabor zelišč je zelo pester. Med 36 do 40 vrstami zelišč so najpogostejša dlakavi gadnjak, gorski kosmatinec, sredozemski škrobotec, travniška kadulja, dolgostebelna materina dušica, srednji trpotec, bradavičasti mleček in kraški šetraj.

V gozdu, na gmajnah, košenicah in ob zidovih ograd prevladuje značilno gozdno drevje in grmičevje: črni gaber, črni bor, domači kostanj,  velikolistna lipa, cer, hrast puhavec, kraški gaber, topolistni javor, rešeljika, lesk, črni trn, dren, češmin, navadni brin, ruj, akacija.

Posebnosti kraškega medu

Sestava medonosnega rastlinstva na Krasu se zaradi posebnih podnebnih razmer in mikroklime razlikuje od čebeljih paš v drugih pokrajinah. Samo na Krasu medijo: rešelika, ruj, kraški šetraj (žepek), prava kadulja, dolgostebelna materina dušica; kar odločujoče prispeva k temu, da ima  kraški med polno in izrazito aromo, da je po svoji vsebini bolj zrel in suh, bogat z minerali in rudninskimi snovmi.

Kočevski gozdni med – zaščitena označba porekla

Kočevska, svojevrstna kraška pokrajina na jugovzhodu Slovenije, se odpira in podarja svojo lepoto vsem, ki jo želijo raziskati. Dolgo je bila zaprta in neznana, sedaj pa je ravno njena nedotaknjena narava neprecenljiva vrednota.
Kočevska gozdnata krajina sodi med najbolj ohranjena naravna področja v Evropi. Kočevska je skupaj z dolino Kolpe opredeljena za zavarovano območje v okviru Nature 2000.
Čebelja paša je izrazito gozdnata, saj je osrednji, približno 800 kvadratnih  kilometrov velik del, kar 95% poraščen z gozdnim drevjem.

Med, pridelan na tem področju, je izrazito gozdni.  Med najpogostejše medonosne paše na Kočevskem sodijo:  javor, smreka, hoja in lipa.
Zaradi dolgih zim je sezona nabiranja medu na Kočevskem krajša, le pet do šest mesecev.

Gozdne vrste medu so maninega izvora. Mana je naraven  lepljiv sladek sok, ki ga izločajo drevesne ušice, škržati in kaparji. V panju čebele mano obdelajo, zgostijo in pomešajo z izločki svojih žlez, nato pa shranijo v satje. Med maninega izvora je običajno temnejši, sivorjave barve, včasih z zelenkastim odsevom.

Gozdne vrste medu so odlične za krepitev imunskega sistema, ugodno vplivajo na rast in razvoj otrok, za krepitev kosti in zobovja.

Med z dodatki eteričnih olj

Slovenci smo že od nekdaj poznali zdravilne lastnosti različnih zelišč in jih s pridom uporabljali.

Eterična olja so naravni izvlečki rastlin, ki ohranijo vse zdravilne učinkovine zelišč in so do petdesetkrat močnejša od same rastline. Ker so netopna v vodi in hitro hlapljiva, človeško telo potrebuje nosilec, preko katerega jih lahko absorbira. Najboljši nosilec pa je med. Z eteričnimi olji se najbolje ujemata nežna medova lipe in akacije.

Med z eteričnimi olji lahko uporabljate v kopelih, kjer vam bo med vezal vlago na kožo, eterično olje pa bo stimuliralo duha in telo. Lahko ga uporabljate kot oblogo na prizadetih delih telesa, lahko pa prosto uživate v njegovih gurmanskih notah.

Izberite si izdelek, ki vam ustreza po vonju in okusu, in uživajte v njem.

Eterično olje: ROŽMARIN

Oživlja čute, krepi spomin in odganja žalost. Pomaga pri zaostajanju menstruacije, stresu, živčni izčrpanosti in preutrujenosti. Pomaga pri alkoholnem mačku. Poživlja srce in želodec, deluje antiseptično. Blaži črevesno napihnjenost, uravnava potenje, spodbuja celjenje ran, blaži bolečine in krče. Pomaga pri jutranji utrujenosti in depresiji, slabosti in slabotnosti, ohromelosti, jetrnih boleznih, izpadanju las, krepi spomin in koncentracijo. 

OPOMBA: NI PRIMERNO ZA EPILEPTIKE IN NOSEČNICE

Gurmanski nasvet: izredno lepo dopolnjuje aromo skute in staranega sira.

Eterično olje: LIMONA

Zvišuje koncentracijo. Osveži, krepi, deluje bazično pri premočni želodčni kislini, spodbuja apetit in znižuje povišano temperaturo. Deluje antirevmatično, krepi žile in ožilje, spodbuja nastajanje krvnih telesc, niža krvni pritisk, blaži črevesno napihnjenost, redči kri in spodbuja želodec in žolč.

Gurmanski nasvet: poizkusite ga s sladicami ali sladoledom.

Eterično olje: EVKALIPTUS

Poživlja duha, širi dobro počutje in spodbuja jasnost. Pomaga zdraviti prehlad ali bolečine grla in vnetje ustne votline in bolezni dihal. Uporabljamo ga tudi za jačanje dlesni in imunskega sistema, uravnavanje holesterola in želodčne kisline.

Eterično olje: BAZILIKA

Spodbuja iznajdljivost in diplomacijo. Pomaga pri občutljivih dlesnih. Ugodno deluje pri melanholiji, razdražljivosti, migreni in protinu. Pomaga pri bronhitisu, oslovskem kašlju, težavah z dihanjem, za odmašitev nosne in čelne votline in celo pri kolcanju.

OPOMBA: NI PRIMERNO ZA EPILEPTIKE IN NOSEČNICE

Gurmanski nasvet: izredno lepo dopolnjuje aromo skute in staranega sira.

Eterično olje: 31 ZDRAVILNIH ZELIŠČ

Razkužuje ustno votlino, uravnava želodčno kislino, ureja prebavo in deluje proti napihnjenosti. Lajša težave alkoholnega mačka.

Eterično olje: POPROVA META

Dviga samozavest, krepi voljo in zvišuje koncentracijo. Pomaga pri slabem zadahu. Učinkovita je pri močnem prehladu, uravnava potenje in izločanje sluzi, krepi želodec, blaži črevesno napihnjenost, deluje antiseptično, spodbuja menstruacijo in blaži bolečine. Pomaga pri utrujenosti, vremenski občutljivosti, astmi, bronhitisu, revmi, bolečinah v mišicah in sklepih.

Eterično olje: POMARANČA

Harmonizira, vrača vedrino in pomaga k dejavnosti. Osvežuje, spodbuja apetit, poživlja, krepi srčno mišico, učinkovito deluje pri melanholiji, depresiji, pomanjkanju apetita, stresu, močnemu bitju srca,živčnosti in vročini, pri težavah z ledvicami, celulitisu, vnetjih dlesni. Ugodno deluje tudi pri nespečnosti in stanjih strahu in tesnobe.

Gurmanski nasvet: poizkusite ga s sladicami ali sladoledom.

Eterično olje: SIVKA – LAVANDA

Spodbuja k prijateljstvu in odpira srce. Zdravi in obnavlja celice. Zdravi nespečnost, učinkuje pri izpadanju las. Pomirja krče, deluje antiseptično, spodbuja menstruacijo, čisti seč, krepi srce, uravnava krvni pritisk, krepi imunski sistem in spodbuja nastajanje belih krvnih telesc. Uravnava prebavo, pomaga pri vročini, migreni, neenakomernem bitju srca, epilepsiji, histeriji, živčnih boleznih, živčni in psihični preobremenjenosti in prerazdražljivosti. Pomaga pri pljučnih boleznih, astmi, suhem kašlju, bronhitisu.

Gurmanski nasvet: izredno lepo dopolnjuje aromo skute in staranega sira.

Eterično olje: CIMET

Spodbuja kreativnost in družabnost in krepi samozavest. Daje telesno in duševno toplino, pomaga pri jezi, razdražljivosti, egoizmu in strahu. Pomaga pri gripi, prehladu, driski, črevesnih krčih, impotenci in izostajanju menstruacije. Stimulira,  spodbuja prebavo in krepi srce in krvni obtok. Deluje antiseptično, zmanjšuje napihnjenost, lajša bolečine in menstrualne težave, krepi živce.

Gurmanski nasvet: poizkusite ga s sladicami ali sladoledom.

Eterično olje: ČAJEVEC

Deluje protivirusno, razkužuje,  celi rane,  krepi obrambni mehanizem telesa in pomaga v primerih prehladov,  infekcijskih obolenj, glivičnih obolenj  in pri nevrodermitisu.

Eterično olje: YLANG - YLANG

Pomirja in izboljšuje razpoloženje in samozavest, pomaga pri težavah v meni, afrodiziak. Telesno: rahlo antiseptično, pomaga pri kožnih težavah, obnavljanju celic, znižuje krvni pritisk, znižuje frekvenco dihanja, deluje na hipofizo, pomaga pri težavah v meni, po operaciji, v primeru frigidnosti (potisnjena ženskost), impotence, erotizira,... Psihično: deluje antidepresivno, pomirja, pomaga pri nespečnosti, preganja dvome, nemir, negotovost in nabrane občutke jeze.

Gurmanski nasvet: poizkusite ga s sladicami ali sladoledom.