Čokolade, pecivo, piškoti

Sladke domače dobrote so v naši deželi vedno bile, bolj za praznike, za nedelje, za posebne namene in  za posebne nagrade.

Med, orehi, lešniki, mleko, domače marmelade, dišavnice z vrta  in preizkušeni recepti. Skrbno delo, veselje v srcu, pričakovanje.

Tako pri nas še danes pečejo potice, pince, šarklje, piškote, medenjake…

Piškoti

Medenjaki so zagotovo najbolj tradicionalni in najbolj slovenski piškoti. Pri Kraševki imamo medenjake iz pirine moke in medu in pa take bolj razkošne iz pšenične polnozrnate moke z orehi ali lešniki.

Stara slovenska pira  hvaležno sprejema dodatke dišavnic ali suhega sadja, kot so melisa, meta, suhe slive, pražena jedilna konoplja. Taki piškoti dišijo, so preprosti, ne presladki, okusni.

Potice in pince

Potica je najbolj značilen slovenski sladki izdelek, ki nas običajno spremlja skozi Božič in Veliko noč, in  ob drugih  prazničnih priložnostih. V Kraševki imamo dva tipa potic: praznično, »osrednjeslovensko« orehovo ali lešnikovo, ki je v predpraznični ponudbi, in pa potico »gubano«, ki je značilna za Kras in tržaško pokrajino, bolj rahla, z dodatkom medu, pinjol, čokolade, tudi bolj obstojna.

Pinca je praznični okrogel hlebček iz najbolj fine bele moke, z dodatkom jajc in masla, običajno brez rozin.

Presnec je še ena primorska slaščica, še najbolj značilna za tržaški Kras. Prepoznavne polžaste oblike, iz listnatega testa, z bogatim nadevom iz pinjol, orehov, lešnikov, rozin.

Čokoladni izdelki

 

Temne čokolade s solnim cvetom so najbolj slovenske. Presenetljiva kombinacija trpkih in sladkih okusov z rahlo nakazano noto tradicionalnega piranskega solnega cveta.

 

Pralineji s kraškim brinjevcem združujejo okuse temne in mlečne čokolade s žlahtno trpkim okusom kraškega brinjevca in brinjevih jagod. Okus, ki preseneti in traja…

 

 

Čokolade Strast

Ročno izdelane čokolade Oljarne Kocbek v sestavine iz daljnih dežel vpletajo znane in tradicionalne slovenske okuse. Tako so na voljo čokolade za vse okuse:

  • čokolada Strast z bučnim oljem in bučnimi semeni
  • ekstra temna z bučnim oljem in bučnimi semeni
  • bela čokolada z bučnimi semeni
  • čokolada z bučnim oljem in praženo čebulo
  • čokolada Strast s suhimi slivami in slivovim žganjem
  • nežna temna čokolada Strast z jabolki in cimetom.

 

 

Prešernove fige in Frančeve češpe

Naš veliki pesnik je davno tega na ljubljanskih ulicah delil otrokom fige in suhe slive. V spomin na pesnika in v upanju na slajše čase, jih danes spet delimo, oblite s temno ali mlečno čokolado.

Več o ponudbi sladkih izdelkov iz trgovine Kraševka si lahko preberete na spletni trgovini.