Prodajni koncept Kraševke poleg širšega področja Primorske vključuje tudi tradicionalne pridelke in živila drugih slovenskih pokrajin. Prednostno so predstavljeni izdelki v SHEMAH KAKOVOSTI HRANE. V Sloveniji imamo več vrst  sheme kakovost, ki omogočajo zaščito in označevanje kmetijskih pridelkov in živil:

  • zaščitena označba porekla (ZOP): Ekstradeviško oljčno olje Slovenske Istre, Kraški med, Kočevski med, Piranska sol
  • zaščitena geografska označba (ZGO): kraški pršut, kraški zašink, kraška panceta, štajersko prekmursko bučno olje, kranjska klobasa, prleška tunka, itd.
  • zajamčena tradicionalna posebnost (ZTP): idrijski žlikrofi, prekmuurska gibanica
  • višja kakovost: gorički piščanec, med Zlati panj, jajca Omega plus
  • ekološka pridelava in predelava

Kraševka se oskrbuje pretežno na družinskih kmetijah, ki recepte in tradicijo negujejo iz roda v rod. Za kakovost izdelkov ne zadostujejo le dobre sestavine, pač pa tudi znanje, poštenje in ljubezen.

V Kraševki skoraj vse izdelke lahko poskusite, z izdelkom dobite nasvet, kako ponuditi in postreči, dobite zagotovilo kakovosti in verodostojno informacijo. Certifikat o zaščiti oz. načinu pridelave zagotavlja kakovost, izvirnost, geografsko  poreklo in sledljivost, kar v današnji malo nepregledni  trgovinski ponudbi veliko pomeni.

Domača hrana je del kulture naroda. V Kraševki želimo ponuditi tradicionalne okuse slovenske dežele. Želimo, da jih ljudje poznajo in so nanje ponosni.

Utrinki iz Kraševke

Naša ponudba izdelkov

 

Siri

Vse vrste sirov v Kraševki so izdelane iz mleka, ki ni pasterizirano, ni homogenizirano (razbijanje maščob), niti posneto (odvzem maščob). Tak sir je polnega okusa in vsebuje koristne mlečnokislinske organizme, vitamine in minerale. Kozji s Krasa, staran ovčji s Prema, ekološki brkinski sir, tolminski sir iz Čadrga…

 

Mesnine

Mesnine v Kraševki sledijo slovenskim tradicionalnim receptom in značilnostim, ki so rezultat klimatskih pogojev in drugih dejavnikov določenega okolja: kraški pršut, kraški zašink, kraška panceta, domače sušene  klobase, suha prata, domača salama, odlična kranjska klobasa;  Med mesnine, označene z zaščiteno geografsko označbo (ZGO) sodijo: kraški pršut, kraška panceta, kraški zašink, prekmurska šunka, prleška tunka, kranjska klobasa.

 

Marmelade in sokovi

Na Slovenskem imamo obilo sadja, od jabolk, hrušk, sliv, do kakijev, fig in drugega mediteranskega sadja. Skrbno nabiramo gozdne jagode, borovnice, drnulje, divje češnje…  Ker smo pridni in varčni, pa tudi zato, ker imamo dolge in ostre zime, sadje predelamo v sokove, marmelado in si tako posladkamo puste zimske dni. V Kraševki imamo prave marmelade, iz pravega domačega sadja, ki se počasi kuhajo na štedilniku na drva.

 

Sladko pecivo in čokolada

Sladke dobrote so nekoč spremljale le velike praznike, zaključke glavnih kmečkih opravil, krstna, poročna in druga slavja. Danes nas na to spominjajo domači medenjaki, orehova potica, pehtranka, tržaški presnec, sladka pinca, domači marmeladni žepki… Bučna semena niso koristna le za predelavo v olje, pač pa se dodajajo tudi v temno čokolado.

 

Med in medica

Sestava medonosnega rastlinstva na Krasu se zaradi posebnih podnebnih razmer in mikroklime  razlikuje od čebeljih paš v drugih pokrajinah. Samo na Krasu medijo: rešelika, ruj, kraški šetraj (žepek), prava kadulja, dolgostebelna materina dušica; kar odločujoče prispeva k temu, da ima kraški med polno in izrazito aromo, da je po svoji vsebini bolj zrel in suh, izredno bogat z minerali in rudninskimi snovmi.  

Prvinska kakovost kočevskega  medu je odraz dolga leta zaprte pokrajine, obsežnih gozdov  in neokrnjene narave. Prevladujejo vrste gozdnega medu, ki so mešanica različnih vrst mane.

Medica je medeno vino in baje najstarejša alkoholna pijača v zgodovini človeškega rodu. Ko še niso poznali sladkorja in je bil med edino sladilo, je iz medu, vode in divjih kvasovk (najbrž zgolj slučajno) nastala opojna pijača, in kmalu postala privilegij vladarjev in privilegiranih slojev.

Prava Kraševkina medica je pripravljena iz odličnega kraškega lipovega medu, po starem slovanskem receptu. Nežna in dišeča, pravi nektar za dolge zimske večere.

 

Zelišča, čaji, gobe in eterična olja

V Kraševki smo zbrali nekatera tipična zelišča z obrobja Brkinov, posušene jurčke s Snežniškega pogorja in zdravilno brinjevo eterično olje.

 

Sušeno sadje

Sušeno sadje je prigrizek, ki odraža pozitiven odnos do narave in življenja. Spominja na dobre stare čase, ko se je sadje sušilo doma na krušni peči ali v posebnih sušilnicah in shranilo za zimo. Pa naj bodo jabolka, hruške, slive, fige, kakiji...

 

Kisi

Dober domač kis zaokroži okuse dobre domače hrane. Jabolčni, jabolčni s čemažem in česnom, jabolčni kis barik, staran v hrastovem sodu. Jabolčni ali slivov balzamični kis staramo počasi, tako da z dodajanjem sadnega soka upočasnjujemo proces kisanja. Tako se razvijejo prave aromatične lastnosti balzamičnega kisa.

 

Avtohtona kraška vina

Za vinogradništvo na Krasu so značilne maloštevilne sorte in vrste vin. A le te sorte lahko pričarajo posebnost očarljivega, robatega in težavnega kraškega okolja.

 

Likerji

»Kdor ima prijatelje, ima tudi liker!«  Tako so rekli.

 

Oljčna olja in oljke slovenske Istre

Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre z geografskim poreklom je pridelano, predelano in pripravljeno za trg na območju Slovenske Istre.

 

Žganja s Krasa in Brkinov

Kuhanje šnopca je bilo sestavni del preživetja kmetije. Ob dobri letini jabolk, hrušk in češp, je bilo obilo jabolčnika, žganja in kisa.

 

 

Uporabni in okrasni izdelki iz kraškega kamna

V deželi kamna, burje in suše so Kraševci z uporabo in oblikovanjem kamna prispevali k današnji podobi kraške vasi.